8. sınıf öğrencilerimize yönelik dikkat ve odaklanmayı artırma teknikleri konulu sınıf rehber etkinlikleri düzenlenmiştir.
Bunun için öğrencilerimizin uygulayabileceği yöntemler aşağıda belirtilmiştir.
1- ÇALIŞMA ORTAMINI SADELEŞTİR.
Masanın üzerinde neye çalışıyorsan onun kaynakları, dökümanları olmalı. Türkçe çalışıyorsun bi tarafta matematikler diğer yanda denemeler olmamalı. Ortamınızı sadeleştirmeniz dikkat dağınıklığını giderme anlamında ciddi fayda sağlayacaktır. Masanız direk duvarı görmelidir. Pencere kenarında ise ister istemez gelip geçen şeyler dikkatinizi dağıtacaktır.
2-AYNA YÖNTEMİ
Bu yöntemi ister sınav anında kullanın, ister ders çalışırken de kullanabilirsiniz. Dikkatinizin dağıldığını, motivasyonunun düştüğünü, okuduğunuzu anlamamaya başladığınızı düşündüğünüz an lütfen zorlamayın. Kalemi kağıdı bırakın gözlerinizi kapatın hayali olarak bir aynanın karşısına geçin. Hayali olarak aynadan kendinize bakın ben şu an nasıl görünüyorum. Saç stilim nasıl, üzerimdeki kıyafet nasıl görünüyor? Bu sana şunu sağlayacak, zaman geçmiş- gelecek ve şimdiden oluşuyor. Dikkat dağınıklığı beynin geçmiş veya geleceğe gitmesi demek. Bizim şimdiye odaklanmamız gerek. Ayna görüntüsü seni geçmiş ve gelecekten soyutlayıp şimdiki ana gelmeni sağlayacak. Zihinsel performansımızın artması için bizim şimdide şu anda bulunmamız gerekiyor.
3-HARF BULMA TEKNİĞİ
Dikkatinin dağıldığını hissettiğin anda deneme sınavı olabilir ders çalışırken olabilir. Birkaç harf belirle. Ben bu yazıda b, d, y harflerini bulacağım. Ayna yöntemindeki gibi bu yöntem de zihni geçmiş ve gelecek zamandan arındırıp ana dönmenizi sağlayacaktır. Gün içinde yapacağınız bu egzersiz dikkat dağınıklığını yenmenizde ciddi manada yardımcı olacaktır.
4- SU DOKU
Geniş bakış açısıyla bakmanızı sağlayacaktır. Sizi şimdiki zaman diliminde tuttuğu için ara sıra su doku çalışması yaparak dikkat dağınıklığı probleminizi yenmede katkı sağlayacaktır.
5- 100 DEN GERİYE SAY
Dikkatinin dağıldığını hissettiğin anda 100 den geriye 6, şar 7,şer say. Zihin o anı hissetmeye başlayacaktır. Ders çalışıyorsun deneme sınavındasın bu yöntemle o anı daha verimli kullanacaksın illaki 0 a kadar gelmen şart değil. Kendini iyi hissettiğin dikkatini topladığın zaman bırakabilirsin.
6-BAK-GÖR-ANLA
İster bir kitap ister dergi ister duvarda asılı bir resim olabilir. 1 dk boyunca o resme incele. Ne yazıyor. Nerede ne simge var ne renk yazılmış. Daha sonra kapat bakmadan aklında kalanları söyle. Bu egzersizi yaptıkça ilerleyen zamanlarda aradaki fark iyice azalacaktır.
6- DÜZENLİ VE YETERLİ UYKU UYUYUN!
LGS’ye hazırlanırken dikkat dağınıklığı yaşanmasının en önemli nedenlerinden bir diğeri de yetersiz ve düzensiz uyku. Oysa zihniniz gün içerisinde öğrendiklerinizi en iyi uyku sırasında işliyor ve kalıcı öğrenme haline getiriyor. Öyleyse her gün en az 7-9 saat uyumaya özen gösterin. Uyku öncesi uykuya rahat geçebilmek için kendinize bir rutin oluşturun. Ilık bir duş, keyifli bir kitap, hafif bir müzik, nefes egzersizi, odaklanma çalışması, hayal kurma ve benzeri size iyi gelecek bir rutin belirleyebilirsiniz