8. sınıf öğrencilerimize yönelik kaygı kontrol teknikleri konulu sınıf rehberlik etkinlikleri düzenlenmiştir.
1-KAYGIYI NORMALLEŞTİR
İnsanı insan yapan özelliktir. Nasıl üzülüyor, gülüyor ağlıyorsak bunun gibi bizi biz yapan özelliğimizdir. İtici güçtür. Öğrenci dostudur. Kaygısız bir öğrenci ders çalışamaz, deneme sınavına giremez hatta şu an bu yazıyı okuyamaz. Burada sorun yüksek oluşudur.
2- BEYNİNİZE FORMAT ATIN
Zihninize güzel resimler, pozitif hayaller gönderin. Beyninizi olumlu yönetin hangi cd yi yerleştirirseniz ekranda onu göreceksiniz. Psikolojik çekim yasası. Beynine gönderdiğin hayalleri gerçekleştirmek için çaba gösterir iyi şeyler düşünürsen iyi şeyler kötü şeyler düşünürsen kötü şeyler yaşarsın. Sınavda sorular çok zor gelecek. Dikkatim dağılacak gibi felaket tellalı olursan beyne olumsuz resimler gönderirsen olumsuz şeyler yaşarsın
3- DİLİNİZE HÂKİM OLUN
Dilden gelen ele gelir. Sözleri emir olarak algılar beyniniz. Ne istiyorsanız onu söyleyin. Sınavda hiç kaygılanmayacağım. Dikkatim dağılmayacak değil. Olmasını istemediğiniz değil. Olmasını istediğiniz şeyleri söyleyin. En rahat sınavım olacak.
Ne düşünürseniz düşünün kırmızı elma düşünmeyin !!! kırmızı elmayı hemen aklınıza getirmeniz gibi
4- DÜZENLİ VE YETERLİ UYKU UYUYUN!
LGS’ye hazırlanırken dikkat dağınıklığı yaşanmasının en önemli nedenlerinden bir diğeri de yetersiz ve düzensiz uyku. Oysa zihniniz gün içerisinde öğrendiklerinizi en iyi uyku sırasında işliyor ve kalıcı öğrenme haline getiriyor. Öyleyse her gün en az 7-9 saat uyumaya özen gösterin. Uyku öncesi uykuya rahat geçebilmek için kendinize bir rutin oluşturun. Ilık bir duş, keyifli bir kitap, hafif bir müzik, nefes egzersizi, odaklanma çalışması, hayal kurma ve benzeri size iyi gelecek bir rutin belirleyebilirsiniz.
5- NEFES EGZERSİZİ YAPIN!
LGS’ye hazırlanırken dikkat dağınıklığı yaşadığınızı fark ettiğinizde ya da kaygınız artığında, mutlaka diyafram nefesi alın. Nefes egzersizlerini gün içerisinde ihtiyaç duydukça uygulayın. Odaklanın, gözlerinizi kapatıp, kendinizi çok iyi ve güvende hissettiğiniz bir yerde hayal edin. Zihninizi orada tutun, bir süre o sahnede keyifli olduğunuzu düşleyin ve bir yandan da diyafram nefesi alarak 4 saniyede burundan aldığınız nefesi 8 saniyede ağzından yavaşça verin. Bu egzersizi en fazla arka arkaya 5 kez yapın. Gün içerisinde istediğiniz sıklıkla yapabilirsiniz. Nefes egzersizi gerginliğinizi azaltacak, kaygınızı kontrol altına almanızı sağlayacak ve dikkatinizi de yeniden toplamanıza yardımcı olacaktır.Bu nefes ve güvenli yer egzersizini uykudan önce, sabah kalkınca ve ders çalışırken dikkatiniz dağıldığında uygulamaya başlayın. Böylece sınav anında da benzer bir durumla karşılaştığınızda aynı uygulamayı yapabilir ve önceden pratiğiniz olduğu için daha kısa sürede odaklanabilirsiniz.