2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Karaman il Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen ‘Sınır Koyma’ yerel hedefine yönelik öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik broşürlere aşağıda yer verilmiştir.
Sınır Koyma Nedir? Bireyin kendi varlığını diğer bireylerden ayırt etmeyi, haklarının nerede başlayıp bittiğini anlamayı sağlayan kurallar bütünüdür. Etkin sınır koyma, çocukların kabul edilebilir davranışların neler olduğunu anlamaları ve bu davranışlarını geliştirilmeleri ve uygulayabilmeleri için fırsatlar oluşturmaktadır.
Sınır koymada amaç; Çocuğun kendine ve çevresindekilere karşı farkındalık geliştirmesi, öz düzenleme ve sorumluluk alma becerilerinin gelişmesi, empati ve anlayışa dayalı etkili iletişim kurabilmesidir.
Sınır Koymanın Türleri
1. Fiziksel Sınırlar
2. Duygusal Sınırlar
3. Kişisel Sınırlar
4. Zaman Sınırlar
FİZİKSEL SINIR NEDİR? Fiziksel sınırlar, kişinin alanını ve bedenini koruma amacıyla belirlediği çizgilerdir. Mahremiyet, beden sınırları, fiziksel mesafe gibi unsurlar bu sınırlar içerisindedir. Sınıf içinde ise mekan düzenlemesi ve sınıf kurallarını kapsamaktadır. Örnek: Sırayla konuşma, başkalarının eşyalarına saygı gösterme gibi sınıf kurallarının net, açık ve anlaşılır şekilde çocuklarla belirlenmesi onların kabul edilebilir davranışlarla ilgili farkındalık kazanmalarını sağlar
DUYGUSAL SINIRLAR Empati ve anlayış temel alınarak çocukların duygusal ihtiyaçlarının belirlenmesi ve onlara destek verilmesi duygusal sınırların netleşmesini sağlayarak çocukların kendilerini güvende hissetmelerini destekler. Örnek: Çocuğun duygularını tanımasına yardım etmek, Çocuğun olumlu (sevinç, mutluluk) ve olumsuz (öfke, üzüntü) duygularını fark etmek, kabul etmek, yaşamasına izin vermek
KİŞİSEL SINIRLAR Kişisel sınırlar, kişinin kendine ve başkalarına olan saygısını yansıtan ve tepkilerini içeren bir kavramdır. Örnek: Arkadaşlarıyla sohbetlerin mahremiyetine saygı göstermek, Yaşa uygun ve güvenli olan seçeneklere saygı duyarak onun tercih yapmasına fırsat vermek.
ZAMAN SINIRLARI Aktivite ve etkinliklerin zaman yönetimi anlamına gelmektedir. Çocuğun etkinlik ve aktiviteler planlanırken fikrini sormak, yaptığı işlerle ilgili zaman öngörüsü kazandırmak için ne kadar süre kaldığı hakkında bilgiler vermek, sınırlarının oluşmasına yardımcı olur. Örnek: Oyun süresinin sona erdiğini anlatmak Bir sonraki etkinliğe geçiş için ne kadar zamanları olduğunu açıklamak.